HTML

Erasmus Valenciában

Beszámoló arról, hogy az Erasmus programnak köszönhetően hogyan borzoljuk fél éven keresztül a spanyolok idegeit... vagy Ők a miénket :) 1 félévet töltünk Valenciában, hogy megismerjük a spanyol szokásokat, mentalitást és hogy kipróbáljuk magunkat távol otthontól.

Fényképek

Időjárás

Friss topikok

Linkblog

Navidad - avagy hogyan ünneplik a karácsonyt a spanyolok

2008.12.05. 12:25 :: *Anna*

Spanyolországban kicsit különböző a karácsony, mint otthon, ezért utána kérdeztünk meg keresgéltünk egy-két további infót, és lám ez az eredmény:

December 22-én a Karácsony ünneplése a Karácsonyi Lottó (La Lotería de Navidad) vásárlásával kezdődik, minden négy emberből legalább három vásáro lottót és játszik.
Szenteste (La Noche Buena) összejön az egész család, hogy együtt ünnepeljenek. Megnyugtató, hogy a spanyolok sem esznek ilyenkor kevesebbet mint mi :) Az ünnepi étrend általában egészen kisütött, fehér boros, fokhagymás vagy paradicsomos halból, hideg mandulalevesből és/vagy agyag- és fakemencében pirosra sült malacból áll.
A vallásos spanyolok természetesen részt vesznek az éjféli misén, amit itt La Misa de Gallo-nak hívnak, ami a Kakas Miséjét jelenti, mivel a mise csak hajnalban ér véget, amikor megszólalnak a kakasok.

Karácsony első napján az emberek megajándékozzák egymást, és egy urnából (A Sors Urnájából) neveket húznak, hogy megtudják, miyen romantikus kapcsolatok szövődnek majd az elkövetkező esztendőkben.
A hagyományokhoz híven december 28-én megtartják a Szent Ártatlanok napját, ami tulajdonképpen a Bolondok napja, egymást viccelik meg. 

Van itt még egy óriási különbség a karácsony kapcsán. Otthon már október végén belemászik a karácsonyi díszítés az ember szájába, már akkor lehet Mikulás csokit meg karácsonyfa égőt venni állítom. Na most itt ez nem így van. Itt kulturáltabb a helyzet, november végén kezdődött meg a bevásárlóközpontok feldíszítése, sőt ma azt hallottuk, hogy tulajdonképpen még most is korán van a karácsonyi dekorációk felrakásához. Ezáltal itt sokkal hangulatosabb a karácsony várás, az ember nem unja meg mire eljön az ünnep.
 
Szilveszter (La Nochevieja): ezen az éjszakán mindenki 12 szőlőszemet és pezsgőt kap. Annak érdekében, hogy szerencsések legyenek, a szőőszemeket egyenként kell lenyelni amikor éjfélt üt az óra.
 
A karácsony-újévi időszak legfontosabb ünnepe a Vízkereszt (los Epifanía) január 6-án. Ekkor az ország a Három Napkeleti Bölcsre emlékezik, akik a hagyomány szerint átutaztak az országon. Vízkeresztkor a gyerekek kiteszik a szalmáva vagy árpával kitömött cipőiket az ablakpárkányra, hogy abrakot adjanak a Napkeleti Bölcsek lovainak. A rossz gyerekeknek - a poklot jelképező - szén jár, amely barna marcipándarabok formáját ölti, melyek közül néhányat cukormáz legyek díszítenek.
Reggel a családtagok összegyűlnek, hogy mindannyian egyenek a Vízkereszti Tortából, ami ovális alakú sütemény, és csak ezen a napon fogyasztják, és egy szerencse-pénzérmét rejt magában.



1 komment

Címkék: hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://holavalencia.blog.hu/api/trackback/id/tr56803779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Class 2009.01.26. 23:39:52

*Dejó, kicsit késve, de elolvasgatom a kimaradt részeket! :P

Amugy, azért szerintem ennyire nem durva ittsem...már mint h októberben már kint van a kari dísz...de tény, hogy november végén, már biztos kint vannak itt is ott is! :P
süti beállítások módosítása