HTML

Erasmus Valenciában

Beszámoló arról, hogy az Erasmus programnak köszönhetően hogyan borzoljuk fél éven keresztül a spanyolok idegeit... vagy Ők a miénket :) 1 félévet töltünk Valenciában, hogy megismerjük a spanyol szokásokat, mentalitást és hogy kipróbáljuk magunkat távol otthontól.

Fényképek

Időjárás

Friss topikok

Linkblog

Universidad de Valencia - Facultad de Economía

2008.09.26. 16:37 :: *Anna*

A hét elég gyorsan elment, megnéztük az óráinkat (az UPV-s részről majd Máté mesél), 4 tantárgyat szeretnénk felvenni, majd hétfőn kiderül, h sikerül-e, de egyenlőre biztató a helyzet, mert mindegyik féléves csak, az oktatók sem "Erasmus  ellenesek" és a témák sem állnak olyan nagyon távol tőlünk.

Az összes óránk a Campus del Tarongers-en van, itt még a jog és a szociológia van.

 A négy tárgyunk:
1. Strategic management
2. Business management and organization
3. Commercial management
4. International business management (Dirección de Empresas Internationales) - ezt ugyanis külön vettük fel, Anita angolul, én spanyolul, de egyenlőre visszahúz a szívem az angol csoportba, de majd meglátjuk.

A tantárgyak hasonlóak (mert közgáz elméleti és pénzügyes tárgyakat eszünk ágában nem volt felvenni, és azok többségben vannak, mi meg olyanra akartunk járni ami érdekel is minket), az elsőt már otthon is tanultuk, gyakorlatilag félig angolul, hála Papp Ilonának, így most örülünk, hogy nem csak kukán ülünk, hanem hozzá is tudunk szólni :) Marketinges tárgynál nem meglepően beadandókat kell majd gyártani, de ehhez hozzászoktunk, csak itt izgalmasabb lesz a csapatmunka mindenféle más országból, más angol tudással érkezett emberek ha találkoznak címszóval... 4 fős csapatokban kell spanyol bevásárlóközpontokat elemeznünk, illetve majd kiválasztani egyet és azt több szempontból végigvinni, prezentációkat tartani, ilyesmi... nem idegen a feladat :)
A második egyenlőre a cégek műkődését elemzi, ezzel el is lennénk (a hajnal fél 9es időponttól eltekintve, ami itt tényleg hajnal, alig van ember az utcán, az egyetemen), de ma sokkot kaptunk, amikor egy sima kereslet-kínálat függvénynél ami alap közgáz feltette a kezét a harmad csoport, h ilyenről még nem hallott, nem látott... no comment :)
Az oktató az első két tantárgynál ugyanaz, angolul jól beszél, folyamatosan példákkal segíti a megértést, így gondolom ezzel nem lesz nagy gond. Legyen így...
A Commercial management egyenlőre semmi extra, az órák következő héten kezdődnek, akkor majd okosabbak leszünk, eddig annyi tuti, h ide is kell 2 beadandót gyártani.
Az utolsó tárgy kicsit nemzetközi marketing jellegű, mit tegyen a cég ha külföldi piacra akar lépni, hogyan, mikor stb? Ez érdekes, és pláne azért jó, mert a nemzetközi marketinget itt nem tudtuk felvenni, hiába akartuk, mert angolul csak 2. félévben van, ráadásul akkor is szivatós. De így a kecske is jól lakott... :)
Bár hozzátenném, hogy Anitánál az angol verzióban a tanár elég "izgalmas angol tudással rendelkezik", enyhén szólva spanyol akcentussal ejti ki a szavakat, lesz ebből még mókás helyzet. Spanyolon ezzel szemben a nő szokás szerint pösze, de egyenlőre lehet érteni, igaz csak bevezető volt, másfél órán keresztül magyarázott, hogy mi hogy lesz, de a következő órán már mi is belecsapunk a közepébe, addig meg lelkesen nézegetem a szakmai spanyol kifejezéseket.

Szóval mostantól ez következik, nagy tételben okosodunk, bár mivel szerintem nem kicsit alaposan megtanultuk ezeket otthon a marketinges tárgyakon, így nagyon nagy gázok csak nem lesznek, de mondjuk annyi előnyünk már mindenesetre van, hogy nem nézünk hülyén ha meghalljuk a SWOT szót :) A vizsgákra mindenesetre brutális mennyiségű  anyagot kell megtanulni, és vmi olyasmit is hallottunk, h csak egyszer lehet mindenből vizsgázni... grrr :(

Amúgy 10 pontos rendszer van, jegyet is így kell szerezni, általában a gyakorlat 3 pont (beadandók), 7 pontos a vizsga, amiből legalább 50%-ot természetesen teljesíteni kell, és összességében is 5 pontot el kell érni a bukás elkerüléséhez. Ennek az a hátránya (mármint a csak 10 pontos rendszernek), hogy könnyű elveszíteni itt-ott 1 pontot, és apróbb dolgokért nem jár pont, na de majd meglátjuk, mi igyekezni fogunk :) A lelkesedés megvan, csak korán kelni ne kellene, mert jó spanyolokhoz híven hajnalban fekszünk, és így elég világellenes fejünk van reggelenként, pláne ha elalszunk, mint én ma, és még a szendvicsemet is útközben ettem, h legyen bennem kaja, mert az egyetemen reggel nincs nyitva semmi, még egy kávét sem tudunk magunkba dönteni, mert ilyen 'korán' még a büfék sem nyitnak ki...

Pár kép az egyetemről (vegyesen netről és általunk készítve):

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen jó hallgatóhoz mérten már jártunk 2-3szor a könyvtárban (örülhetsz Anya, nem 'estem' messze), ami itt ilyen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holavalencia.blog.hu/api/trackback/id/tr88683251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Class 2008.09.26. 22:53:33

Zsííír, nekem teccik! :P ...de a legjobban, hogy korán kelhettek! }:D

*Anna* 2008.09.26. 23:06:15

Jó tudni, hogy együtt érzel :p

Viktorín 2008.10.02. 07:49:42

A "Tarongers" (remélem jól írtam) név honnan van? Kiről vagy miről nevezték el azt a részt? És kasztíliai vagy valenciai ejtés szerint kell mondani?
A könyvtár nem semmi...:)

*Anna* 2008.10.02. 18:33:26

A Tarongers szó nem tudom honnan van pontosan, de tény, hogy a két egyetem között lévő út neve is Avenida del Tarongers (és a metro megálló is innen lett elnevezve). Gondolom innen a campus elnevezése is, de pontosabb infóm nincs sajna :( De majd megkérdezem Neked :)
Amúgy nem spanyol az ejtése, mert ugye elvileg H-nak kellene ejteni (Taronhers), de a valóságban DZS-nek ejtik a G-t, szóval ez inkább valenciai ejtés sztem.
A könyvtár meg tényleg jól néz ki, elég komoly bemutatót is tartottak, hogy megtudjuk mi hol van benne, bár sztem még így is lesznek szép körök amikor keresünk vmit :) De az itteniek állítják, hogy az Universidad de Valencián a könyvtár a legjobb... mi azért ezzel vitatkozunk :)
süti beállítások módosítása