HTML

Erasmus Valenciában

Beszámoló arról, hogy az Erasmus programnak köszönhetően hogyan borzoljuk fél éven keresztül a spanyolok idegeit... vagy Ők a miénket :) 1 félévet töltünk Valenciában, hogy megismerjük a spanyol szokásokat, mentalitást és hogy kipróbáljuk magunkat távol otthontól.

Fényképek

Időjárás

Friss topikok

Linkblog

Portoooo

2008.12.19. 23:01 :: *Anna*

Hirtelen ötlettől vezérelve (meg mert nagyon akciós volt a repjegy) november végén kitaláltuk, h egy hétvégét Portoban töltünk. Most hétvégén tehát 4 napra elhagytuk Valenciát, hogy megcsodáljuk az óceánpartot és megismerkedjünk a portugál nyelv szépségeivel (?). A gép Barcelonából indult, így péntek reggel busszal irány a katalán város, ott transzfer busz Gironáig, majd este végre leszálltunk Portóban.
 
Porto gyönyörűen ki van világítva éjjel, sétáltunk egyet miután megérkeztünk, az egész városban karácsonyi kivilágítás van, nagyon hangulatosak utcák. Meglepetésünkre szinte üresek voltak péntek este az utcák, de a helyiek szerint ez nem meglepő, értetlenkedve néztek ránk, mikor megkérdeztük, h miért nincs senki az utcán. Szerintük volt. Hát, Ők még nem jártam Valenciában ahol éjjel-nappal rengetegen vannak. :)
Szállásunk a Hospitality Club-nak köszönhetően ingyen volt, 4 kedves lengyel fogadott be minket a nappalijukba. Portóban sincs természetesen központi fűtés, úgyhogy egy kis hősugárzóból próbáltunk éjszakánként meleget csiholni.
 
Szombaton nekiálltunk várost nézni, lesétáltunk a Douro folyóhoz, ami kettészeli Portót, és a folyó mentén besétáltunk a belvárosba. Porto két részből áll: az egyik a Vila Nova de Gaia, ahol a borházak találhatóak a híres portói borral, a másik pedig maga a város. A két részt 6 híd köti össze, a leghíresebbet a Ponte de Dom Luís I. hidat 1886-ban építették Eiffel egyik asszisztensének tervei alapján. A híd óriási, a tetejéről pedig látni az egész óvárost, ami óriási élmény…erről tanúskodik vagy 100 kép :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi természetesen már szombaton eljutottunk a híres borházak egyikébe, a Croft-ba, ahol egy kis körbevezetés után ingyenes borkóstolón vettünk részt. A portói bor nagyon édes, mivel anno az angol kereskedők brandyt töltöttek bele annak érdekében, hogy ne romoljon meg szállítás közben. Az évek során a bor-brandy arányt tökéletesítették, így alakult ki a mostani híres bor.
 
Este elmentünk a lengyel vendéglátóinkkal az óceán partra egy bárba, ahol 70es évek bulija volt: ingyen óriási, extrém napszemüveget osztottak, h mindenki tényleg a 70es években érezze magát. :) és persze magyarokkal is találkoztunk, mindenütt ott vagyunk!
Vasárnap aztán az idő ellenünk játszott, mivel zuhogó esőben nehéz várost nézni, így egy városnéző busz mellett döntöttünk, onnan lestük, hogy áznak el a többiek :) Arrafelé az időjárás nem egy állandó, és előre megjósolható dolog, naponta tízszer váltakozik az esős beborulós és a 7 ágra sütős között. Szóval amikor épp nem esett, akkor leszálltunk és sétálgattunk. Porto kis utcái gyönyörűek, nagyon hangulatosak.
 
Hétfőn kimentünk az óceán partra, ámultunk, kávéztunk, örömködtünk… aztán még sétáltunk egyet, a nap végén pedig irány a reptér, éjjel érkezés vissza Barcelonába, kedd reggel 6kor pedig Valenciába.
Hosszú hétvégénk során megismerkedhettünk a portugál nyelv gyönyöreivel. Meglepődéssel tapasztaltuk, hogy bár nyelvtanban és írásban hasonlít a spanyolhoz, beszédben teljesen eltér. Jelentős orosz befolyás figyelhető meg a nyelvben, sss / zs / dzs minden szavukban van. Máté a tévét nézve számos orosz szót vélt felfedezni. Szóval mi szétröhögtük magunkat az általunk használt spanyol kifejezések, portugál-oroszos verziói hallatán :)
 
Kicsi alvás után még beszereztük az utolsó karácsonyi ajándékokat, és most már Rómában csücsülünk a reptéren, és várjuk, hogy este 10 legyen (most még csak 4 óra van), és induljon a gép Budapestre. Szóval mire ez felkerül a blogra addigra otthon leszünk :)
 
Kiegészítés: azóta itthon vagyunk, és bár a fűtésnek állatira örülünk, azért meggondolandó, h amikor Valenciát tegnap elhagytuk akkor épp napsütés és 19 fok volt... Magyarországon ehhez képest az idő... no comment :)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holavalencia.blog.hu/api/trackback/id/tr82832453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktorín 2008.12.21. 10:54:20

Gyönyörű ez a város! A városkép nagyon különleges, hangulatos, egyedi. Azok a hatalmas, régi épületek! Egyszer én is megnézem, az biztos.:)
Megnéztem minden fotót...a kedvenceim:
1.Parti sétány a hullámzást megjelenítő térkövekkel.
2.A meredek folyóparton lévő épületek egymás hegyén-hátán.
3.A belváros hatalmas homlokzatú, "akadémia" jellegű régi épületei.
4.A szűk domboldali utcák a villamossal.

Porto nagy ötlet volt! Gratulálok hozzá, meg Máté fotóihoz is! :)

Class 2009.05.20. 15:17:32

*Nah ezen szép kiruccanásotokat is "kommentálom"...hát, most igy olvasván ,nékem is kedvem szottyant egyet oda röppenni! ;)
süti beállítások módosítása